Vinkraft i vår bygd!

Den 7/8-2012 är det preliminärt bokat en träff i Sockengården i Od. Dår är det mening att alla som vill helst såmånga som möjligt kan berätta sina erfarenhet samt vad ni tycker om att det planeras att byggas vindkraft i Od.
Skriv redan nu här vad du tycker i frågan. Då kan vi innan den 7 augusti diskutera frågan officiellt.  Hälsningar  Jerry Stridh, Od-Alboga Byalag.
Länk till fotomotage

Länk till Herrljunga kommun vindkraftsplan från 2011

Länk till artikel i AT 4/7-2012, Försvaret säger nej till vindkraft.

Vindkraftsbranschen ber regeringen om hjälp

En länk från en boende i Od-alboga

 

Kanske dessa inlägg intresserar dig också:

 • Finns inte några liknande inlägg

3 svar på ”Vinkraft i vår bygd!

 1. Bogared den 9 juli 2012
  Hej!
  Den tredje april blev vi inbjudna till en informationsträff om vindkraft i Sockengården i Od. Ett möte som kom att sätta djupa spår i vår familj och hos många andra.
  Det framkom att det fanns långt framskridna planer på att uppföra många, -ca 20st, stora, -220m höga, vindkraftverk ca 1,5 km från vårt hus. Detta har lett till stor oro och många sömnlösa nätter. Hur kommer detta att påverka oss?
  Vi valde att bosätta oss här då vi fick vår dotter för 13 år sedan. Gården är min fars föräldrahem och den har gått i arv i generationer. Anledningen att vi väljer att bo här är att vi varje dag njuter av miljön omkring oss. Den vackra utsikten från fönstren, fåglarnas kvitter, stillheten under skogspromenaderna med hunden…
  Vi väljer lugn, ro och underbar natur. Detta innebär att vi kör vår dotter tur och retur Herrljunga (6mil) för tjugo minuters instrumentalundervisning, att vi får planera vår vardag så att mjölken räcker, köra till kompisar et.c …
  Vi kan inte gå på bio, restaurang utan att planera. Detta liv har vi valt, för att lugn, ro och vacker omgivning är viktigare för oss.
  Vårt hus är från 1800-talet och vi har planerat och låtit en arkitekt rita en utbyggnad av det. Ett kök med stora fönster mot den vackra utsikten –ELLER?
  Som det ser ut nu vågar vi inte tro på en framtid här. Måste vi flytta?

  Störningar från vindkraftsverk i form av både skuggor och ljud är fakta som inte går att bortse ifrån.
  På Youtube.com kan ni se hur vindkraft visar sig.
  Skuggor från vindkraftverk i Tuggarp.
  Detta var en kort beskrivning av vår oro. Vi vet att det är många fler som mår dåligt av detta.
  Eftersom detta område inte finns med i kommunens vindkraftplan av områden lämpliga för vindkraft och det känns som Göteborgs Energi/ vissa markägare forcerar fram planerna önskar vi att någon tar vår oro på allvar.

  Ett rop och en vädjan om hjälp
  Thomas Boberg ekonomichef Stjernfjädrar
  Ann-Christine Boberg lärare Mörlandaskolan
  Bogared 1 524 96 LJUNG
  033-267015 0730-341038 070-5841116

 2. Den lilla människan i försöksparken.

  Vindkraftindustrin drar över landet likt en dammsugare i jakt på orörd natur.
  Vem bryr sig om den känsliga naturen där fåglar, insekter, svampar lever i symbios med människan.
  Idag känns ekonomin som allenarådande, ekologin har ohjälpligt hamnat på efterkälken.
  Skogen skall vara ett arv för kommande generationer. En skog som används av alla oss som tycker om och behöver en tyst stund i vacker natur och där vi kan hämta kraft.
  Vad är det för arv vi kommer att lämna över?
  Att höra fågelsången, lommen som ropar och att kunna sova med öppet fönster på sommaren är viktiga saker för de flesta av oss.
  Varför skall man bo på landet om där också skall vara ett brus, buller och skuggor.
  När vi har besök från kompisar tycker de att vi bor i ett fantastiskt vackert område med underbar natur. Det innefattar området Alboga, Ods kyrkby och ner mot Borgstena
  Det var naturen, lugnet och tystnaden som gjorde att vi flyttade hem till Od 1977.
  Den största tillgången vi har som bygd är vackra vyer, underbar natur, tystnad, sjöarna och vandringslederna. Ta inte det vackraste vi har ifrån oss.

  Det finns redan många människor i Sverige som är drabbade av problem från vindkraften och som känner sig både maktlösa och rättslösa när det gäller ljud och skuggor.
  Är det så vi önskar att våra grannar skall få det i framtiden?

  Monica Damm
  Leif Roos

 3. Herrljunga Kommun säger nej till vindkraftsetablering på Herrljunga-sidan i Galtholmen då ju inte detta område är av riksintresse eller är nämnt i den av kommunen fastställda vindkraftsplanen. I dagens AT finns en artikel i detta ämne.
  Jag har inte hört någon markägare i Od som kommer att gå vidare och skriva under arrendekontrakt med Göteborgs Energi. Dock är ju självklart varje markägare helt fri att göra som de vill, men jag gör bedömningen att när inte närområdets fastighetsägare är intresserade av vindkraftsetablering, då blir det inget.

  Därmed avslutas vindkraftsärendet för markägargruppen i Od.

  Jerry Stridh/Ordförade Od-Alboga Byalag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *