Fiber möte i Alboga skola

Kvällens fibermöte i Alboga Skola den 23 feb var välbesökt, ca 80 personer var närvarande. Ordförande Jerry Stridh i Od-Alboga Fiberförening öppnade informationsträffen och lämnade över ordet till Hasse Ericsson från Bynet AB.            Hasse förklarade hur själva projektet ska gå till att få ner slang med fiber i våra marker. Därefter var det kaffe med frågestund. Flera intressanta frågor kom upp som Hasse besvarade, det verkade som att de som frågade fick svar på sina frågor. Hasse visade även hur långt Bynnet hade kommit i sin projektering av Od-Alboga Fiberörenings fibernätverk.

Här kommer några frågor som kom upp på mötet :                                                -Om jag på min fastighet har två byggnader, tex jag och min fru bor i ena huset och min son och hans familj bor i det andra. Behöver jag då en eller två anslutningar?                                                                                                              Svar: I detta fallet blir det två anslutnings kostnader samt två abonnemang hos den leverantör  som föreningen sedan har valt att leverera telefon, Tv och bredband.

-Det nämns att man själv får gräva ner den slang (fiber) som ska gå över egen tomt, kan du förklara det?                                                                                                                             Svar: Det stämmer men det är på den tomtyta tex. gräsmattan framför huset som ni inte vill att en stor grävmaskin ska köra in på och förstöra. Fibern ska ligga på ca 40 cm djup om det inte är under ett potatisland då bör den ev ligga längre ner.

-När det gäller anslutningskostnaden kan jag låta mitt företag ta den kostnaden om jag tex har ett lantbruk och behöver den tjänsten inom mitt företag?                                                                                                                       Svar: Det är helt möjligt skillnaden är då att föreningen bör veta detta innan du debiteras, det blir då en avgift istället för insats.

-När kan vi få detta klart med fiber till våra hus?                                                               Svar: Om allt går enligt våra planer kan det bli klart till hösten 2013, men då är det viktigt att vi kommer till beslut så snart som möjligt.

Har du frågor ring någon i styrelsen eller maila.

Under denna kväll fick vi in 15 nya medlemmar som skrev på ansökan på plats och betalade in de 200:- som det kostar att vara med i föreningen. Om ni sedan tycker det är fel att komma med fullt ut när vi vet kostnaden att få fiber till ert hus är det ok att hoppa av föreningen. Ni får då tillbaks insatsen som är 100:- av dessa 200:- ni betalt.

Liten förklaring på hur projektet förlöper från dagens datum.                                    Styrelsen kommer nu fortsätta att få boende i Od & Alboga att ansluta sig till Fiberföreningen. Ansöka om bidrag från Västra Götalands Regionen. Bilda en Entreprenad grupp och en administrations grupp. Vi kommer även att behöva medlemmar som kan vara kontakt personer inom delar av vårt område. Det kommer kallas till ett årsmöte innan juni månads slut. När sedan alla markägarkontrakt finns påskrivna och när vi anser att det finns tillräckligt med medlemmar i föreningen kommer det kallas till ett stormöte där allt presenteras. Det är först då vi vet den exakta kostnaden för att få fiber till våra hus. Det är först då du beslutar om du ska vara med och dela på framtiden telefoni, tv och bredband.

Kommentera gärna vad ni tycker om detta med fiber här på denna sidan, går även skriva in frågor här. Vi ska svara på dem snarast.

Ordförande i Od-Alboga Fiberförening ek.for.                                                                Jerry Stridh

Foto Ove Severin

 

Kanske dessa inlägg intresserar dig också:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *